2013-05-23

Ärräpäitä

Vanhat kunnon voimasanat ovat liikakäytöstä arkipäiväistyneet, eikä niitä karjumalla enää herätetä kuulijoissa tavoiteltua pelkoa eikä paheksuntaa. Tarvitaan uusia ärräpäitä, eli sanoja, jotka kuulostavat rumalta ja tuovat mieleen ikäviä asioita. Ehdotan kirosanakirjaan lisättäväksi seuraavia sanoja:

direktiivi: Henkilö, jota kohti on singottu direktiivi, joutuu kärsimään päätöntä, mielivaltaista ja tukahduttavaa byrokratiaa. Tätä voimasanaa ei voi ottaa haltuun voimauttavaksi sanaksi, vaan uhri pahoittaa mielensä loppupäiväksi. Sana saa tehonsa Euroopan unioniin liittyvästä voimakkaasta symboliikasta (ks. myös hallinto).

hallinto: Hirviö, jolla voidaan pelotella sekä lapset että aikuiset tottelevaisiksi. Hallinto toimii kuin pakanallisen Suomen kotitonttu. Jos ihmiset käyttäytyvät tontun haluamalla tavalla, se pysyy enimmäkseen piilossa, mutta jos joku vahingossa suututtaa tontun hallinnon, talosta ei jää kiveä kiven päälle.

tarjous: Kusetus, teekkarijäynä, haistattelu. "Onks tää nyt ihan totta, vai yritätsä tehdä mulle hyvän tarjouksen jotenkin?"

toriparkki: Asiat, jotka ihan hyvin voitaisiin tehdä toimiviksi, päätetään kuitenkin tehdä ei-toimiviksi. Kärsivä osapuoli ei tiedä, onko kauhistuttavampaa olettaa, että toteuttava osapuoli ei osannut ennakoida seurauksia vai että toteuttava osapuoli osasi täsmälleen ennakoida seuraukset (ks. myös Turun tauti).

virheilmoitus: Karjaistaan matalalla äänellä, kun koetaan akuuttia fyysistä tai henkistä kipua. Esimerkiksi lyödään pää kovaan esineeseen, jonka ei huomattu olevan tiellä, tai löydetään äänettömäksi unohtuneesta puhelimesta vastaamatta jäänyt tärkeä puhelu ja kaksi viestiä. Kun pahin tuska on purettu virheilmoitusten avulla, voidaan ryhtyä tuhoa rajoittaviin ja korjaaviin toimenpiteisiin.

Kielitieteilijöiden mukaan suomen kielessä kirosanat ovat yleensä substantiiveja, joista voidaan muodostaa verbijohdoksia. Voidaan sanoa esimerkiksi "voihan derivaatta!" tai "minua derivoi nyt aika rankasti", kun huomataan, että laskutehtävän kaksi sivua pitkän ratkaisun ensimmäisellä rivillä on tehty etumerkkivirhe.

Tuleeko mieleen muita sanoja, joita on hauskaa opettaa pahaa-aavistamattomille suomea vieraana kielenä opiskeleville?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti