2012-05-29

Hiusten halkomista

Tänä keväänä olen parissakin eri keskustelussa törmännyt kysymykseen hiusten värjäämisestä ja värjäämättä jättämisestä. Joillakin on aikaa ja kiinnostusta hiusten säätämiseen. Minä olen viimeksi saanut itseni raahatuksi kampaajalle noin vuosi sitten, kun piti karsia rispaantuneita latvoja. Ja nyt on taas korkea aika laittaa musta jätesäkki päähän, jos tällä kuontalolla yrittää poistua kotoa ihmisten ilmoille.

Hiuksia pitäisi siis lyhentää, mutta kuinka paljon? Jos otan nipun hiuksia hyppysiini, niin päänahan lähellä nippu on paksu, tummanruskea ja kiiltävä. Latvoja kohti edetessä hiustukko muuttuu ohuemmaksi, vaaleammaksi ja karheammaksi. Tästä voisi määritellä hiusten tuuheuden puoliintumispituuden: millä etäisyydellä päänahasta hiusnipussa on jäljellä enää 50% alkuperäisestä tuuheudesta. Ja voisi pyytää kampaajaa iskemään saksilla siihen kohtaan.

Hiusten takkuisuuteen puolestaan vaikuttaa havaintojeni mukaan kolme asiaa: hiusten karheus, pituus ja lukumäärä. Hyvin karheat hiukset pyrkivät takertumaan toisiinsa kuin epämääräinen kasa piikkilankoja. Hyvin sileät hiukset puolestaan eivät vuorovaikuta toistensa kanssa. Tietyllä matkalla x kahdella hiuksella on hiusten sileydestä riippuva todennäköisyys muodostaa takku. Mitä pidemmät hiukset ovat, sitä useampia tilaisuuksia niillä on muodostaa takkuja keskenään.

Teoriani mukaan takkuisuus riippuu myös hiusten lukumäärän kertomasta. (Niille, jotka eivät muista peruskoulun matematiikan oppimäärästä kertoman laskemista, pikakertaus: merkintä 5! lausutaan "viiden kertoma", ja se lasketaan 1*2*3*4*5 = 120. 10! = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 = 3.628.800. Isojen lukujen kertomat ovat järkyttävän isoja lukuja.)

Jos päässä on vain kaksi hiusta, ne joko muodostavat keskenään takun tai sitten eivät. Jos joukkoon lisätään kolmas hius, se voi muodostaa takun kumman tahansa alkuperäisen hiuksen kanssa. Jos lisätään neljäs hius, tämä neljäs yhdistyy kolmen ensimmäisen hiuksen muodostamiin takkuihin, tai muodostaa omia takkuja jonkin kolmesta hiuksesta kanssa. Ja niin edelleen... Wikipedian mukaan ihmisellä on keskimäärin 100.000 hiusta. Teoreettisten takkujen määrän laskeminen on vielä työläämpää kuin tukkaan syntyneiden takkujen selvittely. Mutta tämän vuoksi ystävällä, jolla on ohuet ja sileät hiukset, mutta hiusten lukumäärä suuri, saattaa olla vielä epätoivoisemmat takut kuin minulla, jolla on järjellinen määrä hevosen häntäjouhia päässäni.

Vielä vinkki luonnontieteiden opiskelumotivaation kohottamiseksi niille, joita kiinnostaa vain hiusten laittaminen: irrottakaa kaveriporukalla jokaiselta yksi hius, ja tutkikaa niiden paksuutta mikrometriruuvilla tai mikroskoopilla. Aidon blondin hiukset ovat ohuimmat.

Ja minä sain taas lykätyksi kampaajalle menemisen huomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti