2013-07-05

Ei heinäkuussa

Heinäkuu on huono vuodenaika gradun kirjoittamiselle. Yliopiston kirjastot on suljettu heinäkuun ajaksi. Ja Kemistilän kirjaston lukitun oven takana on vertaisarvioitu journaali, jonka vahvoin perustein oletan sisältävän juuri ne tiedot, jotka tarvitsisin omien mittaustulosteni tulkitsemiseen. Ja juuri tämän journaalin verkkoversioon ei yliopiston tunnuksilla pääse käsiksi. Palataan asiaan elokuussa.

Googlettelemalla pääsin sentään käsiksi laskukaavoihin, joita joku ystävällinen henkilö on ratkonut kahden samassa tasossa sijaitsevan metallijohtimen välisen kapasitanssin arvioimiseksi. Laskukaavat näyttävät suunnilleen tältä:
C = E*K(k)/K(k'),
missä C on kapasitanssi, E on johteiden välisen aineen permittiivisyys ja K on k:n elliptinen integraali. Huokoisen piin permittiivisyys voidaan puolestaan arvioida, jos tiedetään piin permittiivisyys ja huokosten sisällä olevan aineen permittiivisyys. Painotetun keskiarvon laskemiseen on useita kaavoja - valitse näistä suosikkisi!

Kapasitanssi saa SI-yksikköjärjestelmässä yleensä melko pieniä lukuarvoja. University Physics -kirjan mukaan ennen wanhaan oli hauska käytännön pila lähettää vastavalmistunut insinööri hakemaan varastosta kondensaattoria, jonka kapasitanssi on 1F. Vitsi muuttui vähemmän hauskaksi 2000-luvulla, kun yhden faradin kondensaattori onnistuttiin lopulta valmistamaan jostakin ihmehiilikuidusta.

Minä sain mittaustuloksistani 0,000.000.001...0,000.000.1 F, ja laskukaavojen mukaan sensorini kapasitanssin pitäisi olla 0,000.000.000.000.1 F. Kaavasta puuttuu nähtävästi vielä Skinnerin vakio, jonka täytyy olla suuruusluokkaa 10.000...100.000. Tekisi mieli kysyä Graduohjaajalta, tietääkö hän Skinnerin vakiolle mitään mielekästä fysikaalista tulkintaa, mutta Graduohjaaja on ilmeisesti kesälomalla, koska hän ei vastaa sähköpostiinsa. Palataan asiaan elokuussa.

Sekä kirjallisuuskatsaus että kokeellinen osuus viittaa nyt voimakkaasti siihen, ettei gradua pidä kirjoittaa heinäkuussa. Minä menen ulos terassille juopottelemaan syömään jäätelöä, koska se on paremmin heinäkuussa sopivaa tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti