2012-08-14

En linkitä

Kaverit ovat eilen kauhistelleet iltapäivälehden uutista, kuinka Virosta Suomeen muuttanut malli ja muutenkin julkkis sanoi jälleen kerran rumasti suomalaisten ulkonäöstä. Toiset kavereistani hihittelevät julkimon vertaukselle, että Porin nähtyään hän ikävöi takaisin Neuvostoliittoon, ja toiset ovat verisemmin loukkaantuneita siitä, että ylipainoisia sanotaan julkisesti rumiksi.

Tiesin jo nähdessäni julkimon nimen linkitetyn jutun otsikossa, mitä hän meistä suomalaisista ajattelee. Tiedän myös iltapäivälehden keskustelupalstaa lukematta, että 78% keskustelijoista haukkuu julkimoa tyhmäksi, rumaksi, pinnalliseksi tai [sensuroitu]ksi, kehottaa häntä painumaan Viroon, Siperiaan tai [sensuroitu]un tai toivoo hänelle tapahtuvan jotakin ikävää. 22% keskustelijoista sanoo sovittelevammin tai räväkämmin, että julkimo on oikeassa, suomalaiset ovat rumia ja pukeutuvat rumasti, ja ylipaino on ensisijaisesti terveysongelma eikä ulkonäköongelma.

Julkimon lausunnosta pöyristyttävimmät palat julkaissut iltapäivälehden toimittaja on sitä tyytyväisempi, mitä useampi klikkaa linkkiä, älähtää loukkaantuneena ja kehottaa kavereitaankin lukemaan, mitä se Vuoden Typerys tällä kertaa sanoi. Valitettavan moni tuntuu menevän halpaan. Mielensäpahoittajille suosittelen En klikkaa roskaotsikoita -kampanjaa: eivät Vuoden Typeryksen sanomiset kiinnostaisi ketään, jos teidän kaltaisenne ihmiset eivät tekisi niistä numeroa. (Meteliä voi sen sijaan nostaa pahemmista epäkohdista, joita maailmassa ikävä kyllä vielä riittää.)

Aihetta uutiseen syntyy sitten, jos joku tavisten pukeutumista vuodesta toiseen parjannut julkkismalli joskus kasvaa henkisesti sen verran, että ymmärtää pyytää anteeksi sanomisiaan. Sitä odotellessa voidaan todeta, että hyvältä näyttäminen kuuluu mallin ammattitaitoon samoin kuin tukkeutuneen viemärin avaaminen kuuluu putkiasentajan ammattitaitoon ja LCR-piirin resonanssitaajuuden mittaaminen kuuluu fyysikon ammattitaitoon. Jos emme vaadi, että jokaisen mallin täytyy osata avata viemäri ja tulkita oskilloskoopilla saamiaan mittaustuloksia, ei ole johdonmukaista vaatia myöskään, että jokaisen putkiasentajan ja fyysikon täytyy näyttää mallilta.

Kukaan ei voi olla kaikkien alojen ammattilainen, sillä yhden ammattitaidon kehittämiseen kulutettu aika on pois jostakin muusta. Myös erilaisten Vuoden Typerysten sanomisten kauhisteluun käytetty aika on pois jostakin muusta. Kavereideni käymän keskustelun lukemiseen käyttämäni aika opetti minulle, että en käytä aikaani klikkailemalla kuinkasekehtaa-katsokuvat-linkkejä, ennen kuin graduni on valmis.

Toivottavasti te, jotka luitte tämän, saitte ajallenne vastinetta. Ette saa aikaanne takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti