2014-03-18

Ööliä läikkyy

Alkoholin aiheuttamia haittoja yritetään tällä kertaa vähentää rajoittamalla oluen saatavuutta.
http://hs13.snstatic.fi/webkuva/sarjis/940/1305800352448?ts=395
Ihan itse loogisesti ajattelemalla* väitän, että hyväätarkoittavilla rajoituksilla aiheutetaan alkoholin kulutustottumuksien polarisoitumista. Ratkaisevana tekijänä on yksilöiden kyky suunnitella tulevaisuuttaan: Niiden suomalaisten, jotka eivät pysty ennakoimaan yli kahden tunnin kuluttua tapahtuvia asioita, alkoholinkulutus vähenee. Niiden suomalaisten, jotka pystyvät suunnittelemaan yli kahden tunnin päässä olevaa tulevaisuutta, alkoholinkulutus kasvaa.

Rajoituksilla yritetään ilmeisesti saada aikaan tilanne, jossa suomalaisen tekisi mieli nauttia olut, mutta koska olutta ei myydä, suomalainen joutuu ostamaan alkoholittoman juoman. Ja ehkä tästä syntyy positiivinen itseään vahvistava kierre, kun suomalainen huomaa, että myös alkoholitonta juomaa voi juoda, eikä seuraavalla kerralla enää haluakaan olutta. Tai sitten suomalainen yhdistää mielessään alkoholittoman juoman maun pettymyksen ja holhouksen aiheuttamaan vitutukseen.

Ennakointikykyisempi osa suomalaisista päätyy kuitenkin hankkimaan oluensa etukäteen, jotta olutta varmasti on saatavilla silloin, kun sitä tekee mieli nauttia. Jos oluen ostamiseksi täytyy matkustaa Alkoon tai Viroon asti, niin kerralla kannattaa tuoda isompi lasti. Ja kun kotivarastosta löytyy enemmän olutta kuin lähikaupasta, sen nauttimisen kynnyksenä ei enää toimi kauppaan lähtemisen vaiva eikä myyjän arvio asiakkaan päihtymystilasta. Omassa autotallissa saatetaan myös luovuttaa juomaa alaikäisille todennäköisemmin kuin kaupassa tai kapakassa.

Rajoitusten suunnittelijoiden olisi siis syytä tunnustaa tosiasiat, eli että rajoitukset vaikuttavat eri kohderyhmien käyttäytymiseen eri tavalla. Jos ennakointikyvyttömien suomalaisten alkoholinkulutuksen vähentämisellä saadaan niin merkittäviä hyötyjä, että niiden saavuttamiseksi kannattaa kannustaa muita kasvattamaan kotivarastojaan, se pitäisi myöntää julkisesti. Jos profiloinnista ei sanota mitään, on syytä olettaa, ettei niin pitkälle ole ajateltu, ja rajoitusten seuraukset ilmenevät sitten ikävänä yllätyksenä.


*Fysiikan professorit saavat säännöllisesti postia ihanitseajattelijoilta, jotka yrittävät perustella, miksi kvanttimekaniikka tai suhteellisuusteoria on väärässä. Yleensä nämä ihanitseajattelijat osaavat (skalaarien) yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja, eivätkä ymmärrä osittaisderivointia ja matriisien ominaisarvoja, joihin modernin fysiikan alkeet nykyisin perustuvat. Joskus mietin, kuulostavatko minun yhteiskuntaa käsittelevät ajatukseni sosiologian ja taloustieteen ammattilaisten mielestä yhtä avuttomilta kuin ihanitseajattelijoiden inttäminen, että "johan sen ihan järkikin sanoo, että aika kuluu yhtä nopeasti kaikkialla, ja jo Newton todisti että F=ma, joten Einstein oli väärässä!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti