2013-03-25

Rakentavaa kritiikkiä

Mikä siinä rakennusten pystyttämisessä on niin vaikeaa, että se ei tahdo 2010-luvun teknologialla onnistua?

Rakennusteline romahti Vantaalla.

Kajaanin uusi uimahalli "valmistuu vuoden loppuun mennessä" - mutta viisaasti jätetään vielä auki, minkä vuoden.

Lahdessa homekoulua on korjattu huolellisesti, ja mittausten mukaan kaikki on kunnossa. Jostain käsittämättömästä syystä rakennuksessa työskentelevät ihmiset kuitenkin sairastuvat.

Marketin katos ei kestänyt lumikuormaa.

Onneksi sentään valvontaviranomaiset osaavat tarvittaessa määrätä rakennuksia käyttökieltoon. "Kouvolan hallinto-oikeus palauttaa Kansakoulunkatu 7 kiinteistön käyttöasian uudelleen Lahden rakennuslautakunnan käsittelyyn." Missä vaiheessa pyydetään lausuntoa Osituspiirilautakunnalta, Maanmittaustoimistolta ja asianomaisen maistraatin Yliesierikoisapulaisvaravaurioraivausvuorovarausratkaisupäälliköltä?

Ja niin edelleen. Puppulausegeneraattorilla olisi helppoa kirjoittaa päivän uutinen: Homeessa. Romahti. Rakennusvirheitä epäillään. Romahdusvaara. Kosteusvaurio. Remontti keskeytetty suojelupäätöksen vuoksi. Myöhässä aikataulusta. Suojeltu rakennus tuhoutui tulipalossa.

Samaa levyä on toistettu vuosikymmenestä toiseen, mutta silti mitään uuden työryhmän tai valvontaviranomaisen perustamista suurempaa muutosta ei ole tapahtunut. Mistä rakennusalan ammattilaiset saavat sellaisen teflonpinnan, ettei siihen tartu mikään kritiikki? Onko vika suunnittelu- vai suorittavalla portaalla - vai asiakkaassa, jolla ei ole riittävää asiantuntemusta valvoa asiantuntijoiden työtä?

Muuan kaveri haluaa ehdottomasti hankkia vähintään sata vuotta vanhan talon. Hänen mukaansa sen ikäisistä taloista sekundayksilöt ovat jo romahtaneet, joten jos talo on vielä pystyssä, se on rakennettu hyvin.

Ikävä kyllä yhteiskunnalta haaskautuu kauheasti aikaa, jos ainoa tapa varmistua rakennusten käyttökelpoisuudesta on odottaa sata vuotta valmistumisen jälkeen. Olisi kovin kätevää, jos löytyisi jokin nopeampi tapa selvittää, millä tavalla pystytetyt rakennukset toimivat niin kuin on suunniteltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti