2013-03-19

Kyllä kansa tahtoo

Kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista on ensimmäisten 23 keräystunnin aikana allekirjoittanut yli 100000 äänioikeutettua. Olen iloisesti yllättynyt siitä, että sivusto kesti moisen kävijäruuhkan - ja sen, että ilmeisesti myös monet uteliaat kävivät päivän mittaan lataamassa sivun uudestaan, kun halusivat tietää, missä nyt mennään. Kuvaajan mukaan aamupäivällä yhdeksän aikaan keräys lähti vauhtiin, ja jatkui lähes vakionopeudella 7000 kannatusta tunnissa koko päivän.

Helsingin Sanomat uutisoi:

Ryhmä kansanedustajia teki laista aloitteen eduskunnassa viime vuonna. Lakivaliokunta päätti kuitenkin äänin 8–9, ettei lakiehdotus tule eduskunnan käsittelyyn sen maattua ensin vuoden lakivaliokunnan käsittelyssä.

Lakivaliokunta taisi tehdä erinomaisen pohjatyön kansalaisaloitteen puolesta. Valiokunnan jäsenten "kannatan aloitetta, mutta äänestin sen hylkäämistä"-selitykset saivat ilmeisesti myös ehdotukseen välinpitämättömästi suhtautuneet kansalaiset suuttumaan sen verran, että vaivautuivat ilmaisemaan mielipiteensä. Ensin Tahdon 2013 -facebook-sivun tykkääjämäärä kasvoi parin illan ajan tuhansilla ihmisillä tunnissa, ja nyt pari viikkoa myöhemmin sama ilmiö nähtiin kansalaisaloite.fi:ssä.

Erään teorian mukaan tämä oli vain ajan kysymys: luonnollinen poistuma karsii äänestäjien joukosta konservatiiveja samalla, kun uudet liberaalit kypsyvät äänestysikäisiksi. Mutta ehkä myös uutisista välittynyt kuva siitä, että muutamat merkittävät poliitikot yrittivät lakaista koko kiusallisen kysymyksen maton alle, on myös nostanut tasa-arvoisen avioliiton kannattajien intoa.

Aamulehti uutisoi helmikuussa, että niukka enemmistö suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja myös homojen oikeutta adoptoida lapsi. Ihanitseajattelijat voivat tietysti kyseenalaistaa otoksen edustavuuden ja virhemarginaalin vaikutuksen tuloksen tulkintaan, mutta minua tutkimuksen tulos miellyttää, joten olen luonnollisesti myös sitä mieltä, että tutkimus oli hyvin tehty. (Lehtiuutisesta ei voi päätellä, onko tutkimuksen otos ollut harhaton ja ositettu, joten näillä tiedoilla kysymys jää ratkaisematta.)

Aamulehden uutisesta luettuaan vääräleuat pitkin Internettiä alkoivat kysellä, vieläkö Perussuomalaiset yrittää tämän jälkeen profiloitua tervejärkisen kansan enemmistön edustajaksi, jonka mielestä vähemmistöt omituisine mielipiteineen voivat mennä itseensä ja pysyä siellä. Minä puolestani odotan jännityksellä, onko kansalaisaloitteen kannattajien lukumäärä eduskunnan mielestä vakuuttavampi kuin heidän käyttämänsä argumentit, ja saako Tahdon 2013 voima kääntötakit kääntymään siihen asentoon, jossa lakiesitys hyväksytään.

Muistaakseni noin 21000 äänestäjää oli jo kannattanut aloitetta, ennen kuin minäkin ehdin liittymään joukkoon. Nyt meitä on jo 105193, ja määrä kasvaa nopeammin kuin ehdin ladata sivun uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti