2013-02-14

Vaadin tasa-arvoista parisuhdelakia

Parisuhteeni on eriarvoisessa asemassa. Minusta on epäreilua, että aikuisten ihmisten parisuhteet saavat erilaisen juridisen aseman sen perusteella, onko puolisoiden henkilötunnusten toiseksi viimeisten merkkien summa parillinen vai pariton.

Jos summa on pariton, ja puolisot haluavat suhteelleen virallisen aseman yhteisönsä silmissä, heitä koskee avioliittolaki.

Jos summa on parillinen, ja puolisot haluavat suhteelleen virallisen aseman yhteisönsä silmissä, heitä koskee laki rekisteröidystä parisuhteesta.

Onko sillä sitten mitään väliä, onko maistraatti lyönyt leiman (koska ilman leimaa tämä hyljetähän!) vihkitodistukseen vai todistukseen parisuhteen rekisteröimisestä?

Parisuhteen rekisteröinnillä on samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton solmimisella, jollei toisin säädetä.
Rekisteröidyn parisuhteen purkautumisella on samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton purkautumisella, jollei toisin säädetä.
Laissa tai asetuksessa olevaa säännöstä, joka koskee avioliittoa, sovelletaan myös rekisteröityyn parisuhteeseen, jollei toisin säädetä.
Eläköön ne pienet erot, joista toisin säädetään! Avioliitosta tulee mieleen Päivi Räsänen selittämässä jotain
miehen ja naisen välinen... Jumalan asettama... perhearvot... kirkko... Raamattu... muuttumaton... , 
ja harrastakoot sitä ne, joille se sopii, mutta minä haluan irtisanoutua moisesta tykkänään.
Lähde: http://www.ruthblog.org/wp-content/uploads/2012/08/the-gender-component-never-changed.jpg
 Minä en halua avioliittoon. Mutta voisin haluta rekisteröidyn parisuhteen: puolisoiden keskinäisen elatusvelvollisuuden ja perintöoikeuden, jonka maistraatin päällikkö tai käräjäoikeuslain (581/1993) nojalla toimivaltainen käräjänotaari kirjaa lomakkeeseen ja laittaa leiman.

Seksuaalisen suuntautumisen pitäisi olla yksityisasia, joten en mielelläni huutele siitä pitkin Internettiä. Tässä kohtaa kuitenkin henkilökohtainen on poliittista: suuntautumiseni on väärä, olen kiinnostunut väärästä sukupuolesta, joten en ole oikeutettu rekisteröityyn parisuhteeseen. Mahdollisuus solmia avioliitto siviilivihkimyksellä on laiha lohtu, koska juridisesti se on kuitenkin sama asia kuin shamaanin vahvistama kirkollinen avioliitto.

Vaadin tasa-arvoista parisuhdelakia! Puolisoiden pitää saada itse päättää, haluavatko he solmia avioliiton vai rekisteröidyn parisuhteen, riippumatta siitä, ovatko he samaa vai eri sukupuolta. Muuten olen sitä mieltä, että maallisen byrokratiakoneiston edessä pätevä liitto pitäisi solmia maallisen byrokraatin vahvistamana, ja sen päälle halukkaat pariskunnat voisivat pyytää haluamansa shamaanin loitsut. Jos shamaani ei uskonnollisista syistä suostu pariskunnalle loitsuamaan, niin ei ole pakko. Byrokraatin olisi kuitenkin virka-aikana pakko laittaa leima jokaiseen oikein täytettyyn lomakkeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti