2012-09-25

Kehitys tapahtuu epämukavuusalueella

Lähetin tänä iltana tusina tarjouspyyntöä KHT:n auktorisoimille tilintarkastajille. Olen järjestämässä yhteishallintolain 3§ mukaista asukkaiden kokousta. Asukkaiden kokouksella on 14§ perusteella oikeus valvoa vuokratalon talouden ja hallinnon hoitoa, tässä tapauksessa ehdottamalla, kenet pitäisi valita tilintarkastajaksi vuodeksi 2013. Asuntosäätiön valtuuskunta valitsee marraskuun lopussa kaksi tilintarkastajaa, ja toinen tilintarkastajista on valittava asukkaiden kokousten asettamien ehdokkaiden joukosta.

Asukkaiden kokouksia pidetään saman omistajan eri taloissa noin 20, ja luulen, että edellisen kappaleen kapulakieli on saanut vähintään 15 kokouksen osallistujat laittamaan kädet korvilleen ja lallattelemaan, koska organisaatiokaavion käsittäminen on vaikeaa. Minäkin mietin, että noinkohan ne tilintarkastustoimistot pitävät lähettämääni tarjouspyyntöä peruskoululaisen kirjoittamana kotiaineena, ja vastaavat alentuvasti, byrokraattisen käsittämättömästi tai ei lainkaan. Mutta jos joku tilintarkastaja vaivautuukin vääntämään rautalangasta, että mitä tietoja hän tilintarkastuksessa etsii ja miten hän niistä raportoi, niin saa varmasti asukkaiden kokoukselta suosituksen.

Minä olen ollut asuntosäätiön valtuuskunnassa melkein yhden kolmivuotiskauden, ja olen ollut kahdessa syyskokouksessa valitsemassa niitä kahta tilintarkastajaa. Viimeksi valinta tehtiin näin:

valtuuskunnan puheenjohtaja: - Valitaan kaksi tilintarkastajaa. Ehdotuksia?
joku 47-henkisestä yleisöstä: - Ehdotan, että viimevuotiset jatkavat.
(0,8 sekunnin hiljaisuus)
valtuuskunnan puheenjohtaja: - Viimevuotiset tilintarkastajat Matti Meikäläinen, KHT ja Joe Shmoe, KHT on valittu ensi vuodeksi. *nuijankopautus*

Minä olen ollut yksi niistä neljästäkymmenestäkahdeksasta, joilla ei ole ollut ehdottaa ketään uusia tarkastajia, eikä myöskään mitään käsitystä siitä, onko asuntosäätiön tilintarkastajan palkkio satoja, tuhansia vai kymmeniätuhansia euroja. (Oma kokouspalkkioni siitä hyvästä, että sanoin oikeassa kohdassa "paikalla", oli sadan euron suuruusluokkaa.) Mutta tänä syksynä, kiitos internetin, minulla on jopa useita vaihtoehtoja, joista voin ehdottaa joillakin perusteilla parasta.

Nyt odotan ihan innolla, millä hinnalla tilintarkastajat tarjoutuvat syynäämään asuntosäätiön vuoden 2013 toimintaa, ja mitä he lupaavat asukkaille raportoida. En ole koskaan tavannut ketään KHT-henkilöä. Edes kukaan kavereistani ei tiennyt kavereittensa joukosta ketään KHT-henkilöä. Ovatkohan ne yhtä verenhimoisia kuin juristit? Vai toimivatko ne asiakkaansa puolesta juristi-suomi-juristi-tulkkeina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti