2013-09-03

Fysioterapian tarpeessa

Fysioterapeutti ohjeisti tänään, että useimmat päänsärystä ja niskajumituksesta kärsivät opiskelijat saavat helpotusta oireisiinsa pitämällä taukoja istumisesta aina 30 minuutin välein ja tekemällä 10 minuutin ylävartalojumpan joka ikinen päivä. Ja hartiat pitäisi pitää rentoina ja vatsalihakset aktivoituina, eikä saisi istua yli kahdeksaa tuntia päivässä.

Samaan päätelmään olin tulossa itsekin, mutta ehkä nyt alan ammattilaiselta kuultuna ryhdyn vihdoinkin ottamaan taukojumpan vakavasti. Fysioterapeutti uhkasi myös soittaa kolmen viikon kuluttua ja kysyä, miten ohjelman noudattaminen on lähtenyt sujumaan. Lisäksi hän määräsi minut Anonyymien Konttorirottien tukiryhmään kuuntelemaan luentoa työpöydän ergonomiasta.

En kehdannut sanoa, että vietän valveillaoloajastani päivittäin ehkä tunnin tai kaksi tekemällä jotain muuta kuin istumalla tietokoneen ääressä. Kirjoja luen joskus myös sohvalla tai sängyssä. Otetaanko päivittäisessä istumisajassa puoli-istuva löhöasento huomioon kertoimella 0,5?

Keväällä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran hakeuduin lääkäriin jatkuvan niskahartiapäänsäryn takia. Jokohan sitä saisi aikaiseksi nostaa perseensä ylös penkistä? Ibuprofeenin, salisyylihapon ja mukopolysakkaridipolysulfaatin korvaaminen verenkierrolla lihaksissa kuulostaa aika halpahintaiselta (pun intended) vaihtoehtohörhöilyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti