2012-07-30

Vaatteen tyylipisteet

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa on puitu rouva Jenni Haukion vaatevalintoja.

Kaasuputki kysyy "Saiko tuo mieskin "lisähehkua kasvoille" näistä Haltin sponsoriasuista? (http://bit.ly/NDEiyc)".
 

Ihmettelin lisähehkutusta hetken, ja sitten keksin pukeutumistyylipisteteorian: Ihmiset voivat antaa toistensa pukeutumistyylistä pisteitä reaalilukuasteikolla. (Yleensä toimittajat antavat arvionsa julkisuuden henkilöiden pukeutumisesta. Myös julkkikset voisivat antaa arvionsa heitä arvioivien toimittajien pukeutumisesta, mutta jostain syystä niitä arvioita julkaistaan harvemmin. Tavikset vertaisarvioivat toinen toisiaan.) Nollaa suuremmat tyylipisteet tulkitaan hyväksi pukeutumismauksi, nolla pistettä mielenkiinnottomaksi mitättömyydeksi, ja negatiiviset pisteet räikeäksi mauttomuudeksi.

Annan tälle sinisävyistä neuletta somistavalle värikkäälle kuvioinnille tyylipistekertoimen 3. Pukeutuupa kuka tahansa tähän neuleeseen, hänen aiemmat tyylipisteensä kerrotaan reaalilukujen laskusääntöjen mukaisesti kolmella. Jos pidän henkilöä tyylikkäänä, tämän vaatteen kanssa hän on kolme kertaa niin tyylikäs. Jos pidän henkilöä arkisena nollana, tämän vaatteen kanssa hänen tyylinsä on 3*0 eli edelleen nolla. Jos pidän henkilön pukeutumista karseana, tämän neuleen kanssa hänestä tulee kolme kertaa niin karsea.

Ratkaisematta jää edelleen, miten alun perin luodaan se vaikutelma tyylikkyydestä, että kaikki sanomiset, tekemiset ja pukemiset tulkitaan sen jälkeen tyylikkyyden osoituksiksi. On mahdollista, että pukeutumistyylipisteteoria on vain erikoistapaus ihmisten yleisemmästä taipumuksesta pitää kaikkia hyvien tyyppien tekemisiä hyvinä ja samoja tekoja pahojen tyyppien tekemänä pahoina. Tämän kognitiivisen konfliktin alkutekijöitä olisi herkullista päästä purkamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti